Menu
Foto al azar
Vista de Tírig des de l'ermita de Santa Bárbara Tractor treballant en els camps de Sueca Recorreindo la història d Sagunt Sierra Calderona

PobleS Comunitat Valenciana                                                  Alacant

Dades del Poble

Ibi

Poble

Localitat: Ibi

Municipi

Ibi / Comarca: La Hoya de Alcoy L'Alcoià

Subcomarca:La Hoya de Castalla - Foia de Castalla

Província

Alacant

Comunitat

Valenciana

Habitants 2003

22.967

 

Ajuntament

Direcció

Carrer Les Heres, 48

Codi postal

03440 

Telèfon

965552450

Fax

965552935

Oficina Turisme

Contactar amb Telèfon citat

Web Oficial

Ajuntament deIbi

Web d'Interés

Bienvenico a Ibi, La Villa de los Juguetes en Internet

Moros y Cristianos de Ibi

Museo Valenciano del Juguete de Ibi

Unión Musical de Ibi

E-mail Municipi

info@ibivirtual.com
 

Añadir Fotos

El terme d'Ibi limita amb els termes municipals d'Alcoi Castalla, Xixona i Onil.

La vila d'Ibi es troba situada en l'extrem nord-oest de les valls que configuren la Foia de Castalla (subcomarca geogràfica i històrica de la Foia d'Alcoi) i al nordeste de la conca del Monnegre, conegut també com Riu Verd o de Castalla, concretament al peu de les serres del Menejador i de Biscoy.
En la seua part nord i nordeste limita amb un gran arc muntanyenc format per les serres de Biscoy, Teixereta, Caserna, Cabeç Corbó i la Tallada.
La població està enclavada entre dos turons sobre els quals se situen respectivament les ermites de Saint Lucia i San Miguel.

L'actual emplaçament d'Ibi, ja va ser seu d'un menut assentament ibèric, possiblement d'ací la paraula Ibi, que correspondria a un vocable ibèric que significa "zona o lloc entre rius", avui les lleres seques dels rius Els Caixes i la Rambla Gavarnera.
En els temps de la Reconquesta, seria una o diverses menudes alquerías. Gràcies als pactes contrets amb el rei Jaime I d'Aragó, Zayd Abu Zayd, antic rei almohade de València i aliat del monarca aragonès, pren possessió d'aquest territori, el qual és cedit al seu gendre Eiximén Pérez d'Arenós. Per mitjà d'un bescanvi passarien a poder del rei. Durant el segle XIV va pertànyer als senyors feudals de Cocentaina, Planes i altres, fins i tot als mateixos monarques novament, sent l'últim dels seus propietaris Mosén Francisco Pertussa, qui ho va vendre a la veïna Localitat de Xixona. En l'any 1578 és declarada Universitat per Felipe II i, uns anys més tard, en 1629, obté l'emancipació definitiva al concedir-se-li la condició de Vila Real.

Ibi és una ciutat on les indústries es reciclen contínuament per a adapatarse als nous mercats. Des del segle passat a Ibi, el negoci del gelat ha generat molts llocs de treball, també és coneguda per la seua producció de joguets que en els anys 70 i 80 centraven a quasi tota la població activa. Actualment Ibi segueix sent una ciutat molt industrialitzada, però les empreses de joguets estan sent reemplaçades per fàbriques de metall i de plàstic, augmentant també el sector d'importació i exportació. Actualment aquesta patint una desindustrialització importanto per causa dels productes originaris de Xina.

Foto al azar
Castillo de Corbera Tranquil·les platges d'El Campello Església de les Escoles Pies a València Oripells de l'Església de la Miraculosa a València
Pueblos España